Дистанційна робота педагогів ДНЗ на період карантину 2020рік

2020-08-11

Дистанційна робота педагогів ДНЗ на період карантину 2020рік

Під час тимчасового призупинення освітнього процесу в ЗДО рішенням педагогічних рад закладів було сплановано діяльність трьох складових педпроцесу (педагогів, батьків та дітей). Педагоги ДНЗ почали працювати дистанційно.

Методистом Замедянською Т.Б. розроблені та розміщені на сайті методичні рекомендації щодо співпраці батьків та дітей дошкільного віку на час карантину. Відповідно до методичних рекомендацій та консультацій, які надала вихователь-методист педагоги спланували свій день приділяючи увагу самоосвіті, через перегляд вебінарів та курсів підвищення фахового рівня на платформах «Всеосвіта» https://vseosvita.ua/webinar, МФЦЕР https://www.pedrada.com.ua, освітній портал «Педпреса» https://pedpresa.ua. Переглянуті вебінари «Як розвивати творче мислення у дошкільників», «Вдома і в садку я за розпорядком живу», «Ігри на розвиток пізнавальної сфери дошкільників», «Практичні поради щодо організації дистанційного навчання під час карантину», «Розвиток стресостійкості у дітей: ігри та прийоми».

Педагоги ДНЗ №613 взяли участь в онлайн-семінарі на тему: «З чого розпочати дистанційне навчання. Найпростіші онлайн-сервіси та покрокова інструкція», «Нестандартні батьківські збори та їх успішне проведення», «Організація навчання та дозвілля під час карантину: корисні матеріали на допомогу педагогу».

В даній ситуації педагоги більш широко використовували інтернет-ресурси та сучасні онлайн форми методичної та інноваційної діяльності. Музичним керівником Хрипливою Ю.Ф. було проведено ряд проектів адаптивних занять "Кожен день свято-кожен день музика".

На сайті Facebook розміщені інформаційні вісники та поради по організації освітньої діяльності вдома, онлайн-заняття та ігрова діяльність з досвіду роботи педагогів за посиланнями. Діють дитячі сторінки, де розміщені електронні ігри, повчальні мультфільми, електронна бібліотека. Діють корисні посилання та консультації для батьків на сторінках ДНЗ в https://www.facebook.com, Messenger, Viber, а також педагоги розміщають власні завдання для дистанційного навчання дошкільнят, ігри для всієї родини на карантині. Проводять консультації «Як бути здоровим», «Дослідницько-пошукова діяльність дітей дошкільного віку», «Розвиток психічних процесів та емоційного інтелекту».

В кожній віковій групі створені вайбер-групи, де в чаті викладають інформації для батьків та налагодили зворотній зв'язок. Так, для батьків розміщені пам’ятки «Золоті правила для батьків», «Як розважити дитину під час карантину», «Профілактика Коронавірусу», «55 енергійних ігор та розваг для дітей вдома», майстер-клас для батьків «Виготовлення захисної пов’язки власноруч?», шпаргалки для батьків «Великодній кошик», інформаційний лекторій для батьків «Звідки бере початок патріотизм», відеозвернення «Безпечна поведінка дитини під час карантину.

З метою узагальнення запитів батьків педагоги та практичний психолог Литвин І.В. через вайбер-групи проводять анкетування та опитування батьків та здійснюють щоденний дистанційний моніторинг стану здоров’я дітей на карантині.

Відповідно вимог освітньої програми «Дитина» та тематично-блочного планування вихователі розробили цикл міні-занять для дітей, які у відеозаписі за посиланням можуть переглянути діти і виконати завдання разом з батьками вдома. Також помістили варіанти відео із зображувальної діяльності, малювання, сенсорики, конструювання (https://www.facebook.com, Viber-групи). Діти дуже полюбляють мультфільми та електронні ігри, тому педагоги підібрали репертуар для перегляду дітей (корисні, повчальні, змістовні, розвивальні та на українській мові). Наприклад, великодні мультфільми для дітей «Як розказати дитині про Великдень». Працює педагогічна майстерня «Цікаві поробки до Великодня», «З ЛЕГО грайся та розвивайся».

Психологічна служба активно здійснює психологічний супровід учасників освітнього процесу в період карантину. Практичний психолог Литвин І.В. проводить онлайн-консультації та онлайн-конференції. Викладає публікації через системний додаток Viber, проводить дистанційні онлайн-консультації для батьків та педагогів «Профілактика стресів», «Готовність дитини до школи», «Як розвинути у дитини обдарованість»..

Фізінструктор Батюк І.П. під час карантину пропагуєть здоровий спосіб життя та заняття спортом в домашніх умовах разом з дітьми. Через онлайн-консультації пропонує батькам виготовити тренажери та посібники з покідькового матеріалу «Тихий тренажер» та «Килимок здоров'я». Фізінструктор Ірина Петрівна дає корисні посилання для батьків по з використанню руханок під музику.

Кiлькiсть переглядiв: 95