Шеф-кухар та засновник соціального проєкту “Нове харчування” Євген Клопотенко завершив роботу над новим меню для дитячих садочків. Зокрема, там зменшили кількість продуктів та додали здорове харчування.

Джерело:Укрінформ

Клопотенко додав, що основна ідея зміни у харчуванні – діти їдять здорову їжу в садочку, потім у школі, а потім і самі будуть готувати здорову їжу собі, своїм дітям, а далі внукам.

Важливо! Раніше МОЗ затвердило сезонне меню для дітей віком від 1 до 6 років для харчування в садочках на осінній період. Перелік страв для дітей – читайте у статті.

До слова, що у травні цього року презентовано оновлене меню для їдалень. Воно розраховано на 4 тижні, включає 160 страв. В ньому зроблено акцент на корисну та смачну їжу.

За новими нормами харчування з раціону дітей виключили сосиски, ковбаси, рибні консерви, обмежили споживання продукції з високим вмістом солі й цукру, натомість додали більше злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних та м’ясних продуктів.

Харчування дітей

Реформа системи харчування у закладах освіти, розпочата в Україні у 2020 році, – це важливий крок до здоров’я і щастя дитини та суспільства тощо. Наразі це комплекс заходів, метою яких є зміна системи харчування – від норм споживання, технологічних процесів, підходу до закупівлі продуктів, послуг харчування та обладнання харчоблоків до поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок.

Питання харчування дітей у школах і садках взяла під свій особистий контроль перша леді Олена Зеленська. А ось над меню працює відомий кулінар Євген Клопотенко.

1. Меню розроблено з урахуванням вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021року №305, технологічних карток до затвердженого наказом МОЗ України від 05.11.2021 № 2441 рекомендованого Примірного чотиритижневого сезонного меню для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6(7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період (посібники:«Питание детей в детском саду», Н.Г. Кожевникова Видання 1961 р ,«Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания» Видання 1982 , «Питание детей раннего и дошкольного возраста» , В.Г. Кисляковская, Л.П. Васильева, Т.Б. Гурвич Видання: 1983 , «Сборник рецептур блюд (технологических карт) для питания школьников» Видання 1987, «Питание детей», М.И. Снигур, З.Т. Корешкова Видання 1988, «Сборник рецептур блюд (технологических карт) для питания школьников» Видання 1989,«Сборник рецептур блюд (технологических карт) для питания школьников» Видання 1990, «Организации питания детей в дошкольных учреждениях», А.С. Алексеева, Л.В. Дружинина, К.С. Ладодо Видання 1990 р , «Збірник рецептур національних страв та кулінарних виробів для підприємств громадського харчування» Видання 2000 ,«Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания при общеобразовательных школах» В.Т. Лапшина Видання 2004 р, «Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания» Видання 2009 ,Збірник «Сучасна картотека страв» Видання 2009 , «Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі» Видання «Шкільний світ» 2010, Методичний посібник «Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» Видання 2014 , Журнал «Медична сестра дошкільного закладу» Видання №9 вересень 2016, «Збірник рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах», Є. Клопотенко Видання 2019 , «Питание в детском саду» Ведрашко В.Ф., В.Г. Кисляковская, С.В. Русакова Видання Библиотека воспитателя детского сада).

2. За потреби здійснювати забезпечення харчуванням здобувачів освіти/дітей з особливими дієтичними потребами: цукровий діабет, харчова алергія, целіакія(непереносимість глютену), лактозна недостатність(непереносимість лактози), вроджені порушення метаболізму (фенілкетонурія тощо)

⃰ Забезпечення лікувального харчування для здобувачів освіти/дітей, хворих на фенілкетонурію, інші вродженні порушення метаболізму, здійснюється відповідно до законодавства

⃰ Здобувачам освіти/дітям з підтвердженим діагнозом целіакія (непереносимість глютену) та алергія на глютен з метою дотримання безглютенової дієти повинні пропонуватися продукти і страви, що не містять глютену та його слідів

3. Для дітей віком від 1-3 років цукор для приготування страв не використовується.

Про харчування

/Files/images/foto/xar.JPGРаціональне харчування - одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плідної праці.

Харчування має не тільки компенсувати енергію, яку витрачає дитина, але й забезпечувати матеріал, необхідний для зростання та розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей ідуть значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Діти більше рухаються й гуляють, що теж спричиняє значні енергетичні витрати.

У їжі слід обов'язково поєднувати в правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, воду.

У дитячому харчуванні мають братися до уваги якісні показники білків. Найціннішим і найбільш корисним для зростання дитини є тваринний білок. Достатня його кількість наявна у м'ясі, рибі, молоці, яйцях тощо. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупи, макарони.

Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, розчинниками вітамінів А й В. Але надмір жирів шкідливий, бо призводить до порушення обміну речовин, погіршення засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії.

Вуглеводи - основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах, соках, молоці, які містять багато глюкози та фруктози.
У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни, їх брак різко погіршує стан здоров'я, зростання й розвиток організму. Вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

Харчування дітей проводиться відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах. При наявності довідки від лікаря здійснюється дієтичне харчування, яке передбачає зміну технологій приготування страв (готуються тушковані, варені страви). Всі діти отримують 4-разове харчування. Батьки вносять плату за харчування дітей у розмірі, що не перевищує 50 % від вартості харчування на день.

Діти пільгових категорій харчуються:

· безкоштовно - діти, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС; малозабезпечені (сім'ї, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищує прожитковогомінімуму);

· 50 % - багатодітні родини (3 дитини і більше).


Режим харчування дитини вдома

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:

· перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;

· під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;

· після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.
Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.
Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити.

При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:

· привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);

· виховувати слухняність, пошану до дорослих;

· заохочувати висловлювати прохання;

· навчати словам ввічливості.

Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.

У разі епідемії гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково дотримуйтеся порад санітарно-епідеміологічних станцій.


Як запобігти харчовим отруєнням

Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:

· Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.

· Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки.

· Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.

· Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці.

· Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.

· Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом».

· Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці.

· Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів.

· Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям.

· Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).

· Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.

Кiлькiсть переглядiв: 360